Paperchase Bromley

Originally, the Bromley Paperchase store was an average looking store, a low ceilinged box that served a purpose as a store but was not utilising the space available. The uninspiring venue was reflected in its performance as a store, but following innovative design works and creative thinking, the store was transformed into a light, airy retail store that is now one of the most photographed and talked about Paperchase shops in existence.

Originally, the Bromley Paperchase store was an average looking store, a low ceilinged box that served a purpose as a store but was not utilising the space available. The uninspiring venue was reflected in its performance as a store, but following innovative design works and creative thinking, the store was transformed into a light, airy retail store that is now one of the most photographed and talked about Paperchase shops in existence.

Following the design principles already set by ourselves which appear in many other Paperchase stores; looking at the architecture of each shop on an individual basis we set out to prove that effective design can manifest itself in many ways, and that it need not always cost a fortune.

“with a confident client, anything is possible”

Paperchase Bromley is often referred to now as the “Harry Potter” shop; although its inspiration actually came from the tea party from the film “Chitty Chitty Bang Bang” – We had as much fun designing and building this store as they had at that tea party.

We had known that there was an unused upper floor at this shop from the original fit and when the call came to renovate, the opportunity was taken to make more of the “natural resource” in the additional upstairs space. There was a lot of debris at the front of the first floor from shop fits 20 years ago which had proved impossible to remove without the need for major works when originally renovating the shop unit. There was also asbestos in the ceiling materials and two old window openings that had been bricked up in the past as seen from the outside photo.

Knowing that the front of the first floor had to be removed due to the asbestos and with an idea of what we wanted to achieve, we suspended the remaining items (staircase) in situ and then created the room set using vintage furniture from local charity shops and the table, chairs and sideboard are genuine G Plan items. The windows at the front on the first floor were reinstated with a style similar to those of originals.

With such a bold statement on the inside of the store, the outside needed an equal approach. The purple shopfront colour actually derived directly from the Dulux tone card. We did this because time was tight and we could not agree on the right shade.

The Bromley store showcases our ability to transform small, cramped spaces into inviting, airy spaces that inspire and welcome.

Gallery